Lygiai prieš 25-erius metus Carnegie Mellon universiteto profesorius Scott E. Fahlman kompiuterinėje žinutėje pirmą kart panaudojo tris simbolius (dvitaškį, brūkšnelį ir skliaustelį), reiškiančius besišypsantį veidelį.

Paminėdami šią sukaktį, Fahlman’as ir jo kolegos pradeda rengti kasmetinį konkursą studentams, kuriame bus apdovanoti novatoriški sprendimai komunikavimo srityje.

Kalbos ekspertai teigia, kad „smailas“ ir kiti emocijas reiškiantys veidukai iš esmės pakeitė kompiuterinį bendravimą. Šie veidukai leidžia laiškais, ar žinučių programomis besinaudojantiems žmonėms išreikšti emocijas, kas be „smailų“ būtų gana sudėtinga.

Fahlman’as pirmą kart parašė patį populiariausią „smailą“ („:-)“) elektroninėje skelbimų lentoje 1982-ais metais, rugsėjo 19-ą dieną 11:44 ryte. „Smailas“ buvo parašytas diskusijos apie humorą internete metu. „Šią simbolių seką aš siūlau naudoti kaip „bajerių“ žymeklius: :-)“, Fahlman’as parašė, „skaitykite pavertę galvą šonu“.

Fahlman’o sugalvotas „smailas“ greit pasklido į kitus universitetus, tada į įvairias kompanijas ir galiausiai, didėjant interneto populiarumui, visame pasaulyje.

Universiteto tinklalapyje, skirtame „smailui“, Fahlman’as rašė: „Aš niekur nemačiau, kad „:-)“ būtų panaudotas kur nors kitur prieš tai, kai aš tai padariau. Taip pat nesusidūriau su niekuo, kuris teigtų, kad jis pirmasis sugalvojo „smailą“. Tačiau tikrai įmanoma, kad kažkas prieš mane panaudojo šį simbolį, kadangi tai labai paprasta ir aiški idėja“.

Įvairūs smailo variantai, tokie kaip mirktelėjimas („;-)“) pasirodė vėliau. O šiais laikais žmonės jau negali įsivaizduoti kaip galima naudotis pokalbių programomis, kurios pačios nepaverčia „smailų“ į spalvotas ikonas.

Pokalbių programos dabar turi ne po vieną ir tikrai ne po du skirtingus „smailus“. Čia galima atvaizduoti visą gamą emocijų – nuo nusistebėjimo iki susinervinimo ar pykčio.

Fahlman’as be abejo džiūgauja, kad jo juokais parašyta žinutė, išplito po visą pasaulį ir tapo tikru fenomenu. Jis svarsto, kiek per tuos 25-erius metus iš viso buvo parašyta „smailų“.

Na, o ekspertai teigia, kad „smailai“ buvo neišvengiama internetinio bendravimo evoliucijas dalis. Kadangi ne visada lengva vien tik rašytais žodžiais išreikšti tai, ką norima pasakyti.

O kaip dažnai, kokiose situacijose ir kokius „smailus“ jūs naudojate? 🙂