Na štai pagaliau ir praėjo šie metai. Visam pasaulyje, kaip ir kiekvienais metais, įvykių ir naujienų niekam manau netrūko. Lygiai tas pats ir Lietuvoje. Šiais metais įstojome į ES, ir tau manau buvo labai svarbus žingsnis ne tik paprastam gyvenime, bet lygiai tai pat ir žaidimų pasaulyje.

Netikit ? Na pavyzdžiui tik mums įstojus į ES Lietuvoje atsirado tikras kompiuterinių žaidimų portalas Games.lt, iki kurio deja nieko panašaus nebuvo.

Turbūt pastebėjote jog metų gale, beveik visos laidos, laikraščiai, žurnalai, tarsi susitarę, vienu metu pradeda savo metų apžvalgas. Bet, jie to turbūt nedarytų, jei tai būtų nenaudinga. Juk kartais visai įdomu pasižiūrėti kas gi įvyko šiais metais, ko jau galbūt neprisimenam, ir taip apibendrinti savo darbus, kad kitais metais jie būtų dar geresni.

2004 Žiema

Taigi metų pradžia nieko ypatingo neatnešė. Visi dar kuo puikiausiai žaidė praėjusių metų hitus, tokius kaip Star Wars KOTOR ir Call of Duty. Žaidimų pardavimų lyderiai buvo tokie hitai kaip The Sims, Madden 2004 ir SimCity 4. Konsolių pardavimų lyderiai tai pat turbūt nieko labai nestebina. Tai Need for Speed, True Crime, Dragon Ball Z: Budokai 2, ir Madden 2004, visi ant PS2.

Kas buvo vėliau ? Na pavyzdžiui bankrutavo Acclaim, ir jos puiki Burnuot frančizė pateko tiesiai į ištroškusias Electronic Arts rankas. Po kiek laiko Atari uždarė vieną iš savo studijų Legend Entertainment studio, na o Ubisoft neatsilikdama baigė savo frančizę Uru: Ages Beyond Myst.

Na o šiaip, tai metų pradžia tikrai nebuvo džiuginanti, jokių ypatingų naujienų, žaidimų ar įvykių. Tikras poilsio metas. Bet pavasaris buvo galingas, atpirko ne tik žiemą, bet ir vasarą.

2004 Pavasaris

Na manau tikrai nesuklysčiau jei šių metų pavasarį pavadinčiau, šaudyklių. Jų mes turėjome net keturias. Keturios geros pirmojo asmens šaudyklės, kurios beveik sekė viena kita. Dvi net pasirodė vienu metu. O po to sekė didžiausia metų žaidimų paroda E3, ir daugybė industrijos naujienų. Pavasaris buvo tikrai karštas.

Kas gi iš mūsų neprisimena Far Cry. Ubisoft kartu su Crytek įteikė nuostabią pavasarinę dovana. Nors turėjęs klaidų, jis vis tiek užbūrė mus visus, tokios grafikos dar nebuvom matę. Deja metų gale, jau pamatėm. Po to, ar neprisimenat Kovo mėnesį išėjusių dviejų šaudyklių, Battlefield Vietnam ir Unreal Tournament 2004. Veikti buvo tikrai ką. Ir jokiu būdu nepamirškim Painkiller. Nuo Rimtojo Semo laikų, šis žaidimas pats geriausias savo žanre.

Nokia pranešė apie savo naujo, patobulinto N-Gage modelio gamyba. Ubisoft pasirašė sutartį su Universal, kad atgaivintu King Kongą. Ir Capcom nustebino žaidėjus pranešdama jog Viewtiful Joe galės išbandyti ir GameCube bei PlayStation turėtojai.
Kiek vėliau Midway pareiškė perkanti The Suffering Surreal Software. Tuo tarpu LucasArts atleido dalį savo darbuotojų ir išsirinko naują prezidentą Jim Ward.
E3 parodoje Sega pareiškė jog ji bus The Matrox Online leidėja. O Sony buvo labai užsiėmusi beskaičiuodama savo pinigus uždirbtus pardavus milijoninę PlayStation konsolę.

O šaudynių ir nuotykių mėgėjai neturėjo kur trauktis, jų teismui pakliuvo dar daugiau, jau deja savo pradžią pradėjusių konsolėse, žaidimų, tai Manhunt, True Crime: Streets of L.A, Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Hitman Contracts.
Gaila, kad tik strategijų gerbėjai neturėjo tokio didelio žaidimų pasirinkimo, bet keletas išėjusių buvo sutikti gan palankiai, gal kai kurie su per mažai dėmesio, bet vis tiek palankiai, Transport Giant ir Blitzkrieg: Burning Horizont ir Soldner: Secret Wars.
Na o nuotykių mėgėjai šį pavasarį turėjo išsiversti tik su dviem žaidimais, kuriu vienas iš jų skirtas jaunesnio amžiaus žaidėjams, tai Syberia II ir Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.

2004 Vasara

Na šių metų vasara buvo tikra priešingybė pavasariui. Bet gal ir gerai, vasara reikia laiką leisti lauke, ne prie kompiuterių. Taigi tik pati vasaros pradžia ir pabaiga, ar žadėjo kažką, o šiaip nieko gero.

Baigiantis Birželiui buvo pranešta stulbinanti žinia, originalus ESPN NFL 2K5 kainuos tik 19.99 dolerių, amerikiečiui mažai, lietuviui vis dar daug.

Konsoles šturmavo Driv3r, bet nelabai sėkmingai. Užtat žaidimų pagal filmą, buvo apstu. Tai ir Shrek 2: The Game, Spider-Man The Movie 2 ir Catwoman. Taigi filmu ir komiksų gerbėjai vasara turėjo užsiėmimą. Užtat FPS fanai, po tokio gražaus pavasario gavo tik Shadow Ops: Red Mercury. Gaila, bet turbūt nemažam kiekiui iš jų liko ką žaisti nuo pavasario.
Slėpynių žaidėjai tai pat galėjo džiaugtis Thief 3: Deadly Shadow žaidimu. Atrodo Thief frančizė nebuvo sugadinta.
Strategijų gerbėjai galėjo džiaugtis Ground Control 2: Operation Exodus.
Ne bet turbūt svarbiausias vasaros įvykis buvo Doom 3 išleidimas. Galbūt vieniems jis nebuvo toks, kokio norėta, o kitiems jis buvo nerealus, bet palikim visa tai patiems žaidėjams ir spręsti. Faktas yra faktas, taip ilgai lauktas žaidimas pasirodė.

Tai pat vasara Bethesda Softworks įsigijo puikiąją Fallout frančizę, ir tikėkimės 2005 sulauksim kokio nors gero kūrinio.

2004 Ruduo – Žiema

Na jei pavasaris buvo karštas, tai šis paskutinis metų laikas buvo nerealus. Aiškų tokį didelį naujų žaidimų skaičių lemia ir artėjančios šventės. Taigi kaip ir kiekvienais metais šiuo metu žaidimų, ypatingai konsolėms sulaukėm tiek daug, kad jei kurių žymesnių nepaminėsiu, neužpykite.

Taigi Rugsėjis su savo The Sims 2 kūrinių jau iš pat pradžių parodė kur žengia naujos technologijos. Bet tai buvo tik pradžia, vėliau Rome: Total War ir ne tik strategų širdys užkariautos. Po to sekė nelabai išgarsėjęs Zoo Tycoon 2. Aiškų nepamatėm taip laukto Black & White 2. taigi tokia buvo pati Rudens pradžia. Nelabai garsiai prasidėjusi, bet juk visados prieš audrą būna tyla.

Vos daugiau nei per mėnesį, nuo Spalio 26 iki Lapkričio 30 dienos žaidimų pasaulio šviesą išvydo šie kūriniai: EverQuest II, Grand Theft Auto: San Andreas, Halo 2, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Metroid Prime 2: Echoes, Need for Speed Underground 2, Prince of Persia: Warrior Within, ir World of Warcraft (tik Šiaurės Amerikoje). Ir aiškų pasirodė taip ilgai lauktas, taip apkalbėtas žaidimas Half-Life 2. Vien šių žaidimų pavadinimai turbūt atperka visus metus, net jei per juos mes ir negavom nieko labai įspūdingo. Kiek vėliau Gruodžio pradžioje dar pasirodė ir Lordo of The Rings: The Battle for The Middle Earth. Geras, bet ne nuostabus kūrinys.

Aiškų niekados nereikia pamiršti ne tokių išgarsėjusių žaidimų kaip Sid Meyer‘s Pirates! ir Vampyre: The Masquerado. Tai geri kūriniai, kurie tai pat verti jūsų dėmesio. Aiškų, gaila, kad šiais metais Medal of Honor frančizė nuvylė, iš jos buvo tikimąsi tikrai daug. Bet tam kompensuoti, galite išbandyti Rugsėjį pasirodžiusio Call of Duty papildymo United Offensive. O žvaigždžių karų mėgėjai turėtų nepraleisti Star Wars: Battlefront.

Turbūt nė vieną FPS gerbėją nuvylė žinia iš Ukrainos. GSC atidėjo Stalker: Shadow of Chernobyl išleidimą iki 2005 metų pavasario. Tai pat pastebėjau, jog jau tampa tradicija, pagal kurią Rockstar eilinį kartą GTA serijos žaidimą pusę metų vėliau išleidžia ant PC, nei pirmtaką ant PS2.

Paskutinėmis metų dienomis tai pat galima stebėti ir nešiojamų platformų kovą. Į pati pirmoji stojo Nintendo su savo DS, išleidusi jį Lapkričio 21d. Vėliau gruodžio mėnesį šią kovą įsijungė ir Sony su savo PSP. Bet aiškų kad kol kas kovos lauku tapo Japonija, kurioje šios dvi konsolės jau gali varžytis prekyboje.

Metai baigėsi ir pagaliau atėjo tie 2005. Ką jie mums žada ? Kokie žaidimai bus išleisti ? Ką gi patarčiau nespėlioti, o palaukti ir pamatyti. Gerų jums 2005 metų, nuveikit per juos kuo daugiau ir aiškų likit su Games.lt ir Geriausiojo Rinkimais. Sėkmės!