OCZ jau ilgoką laiką užima svarbią poziciją SSD rinkoje. Vertex, Agility ir kitos jų serijos sulaukė nemažo populiarumo, tačiau ne paslaptis, kad tai nebuvo itin patikimi produktai. OCZ nusprendė žengti didelį žingsnį ir sukurti viską iš naujo nuo pagrindų. Naujas kontroleris, naujas dizainas, naujas vardas – susipažinkite su OCZ Vector. Tai yra OCZ priklausančios kompanijos Indilinx sukurtu Barefoot 3 kontroleriu varomas aukštos klasės SSD, siūlantis ne tik didelį našumą, bet ir patvarumą bei patikimumą.


Specifikacijos

Games.lt

Komplektacijas, žvilgsnis iš arčiau

Vector įpakuotas į ploną mėlyną dėžę. Ant jos nenurodytos jokios specifikacijos, tik pagrindinės savybės.

Komplektaciją sudaro 3.5″ adapteris, 8 varžtai, vartotojo gidas, Acronis True Image HD licenzija ir „I my SSD.“ lpidukas. Taip pat yra galimybė gauti Far Cry 3 aktyvacijos kodą.

SSD įpakuotas į antistatinį maišelį.

Vector yra 2.5″ standartinio formato ir 7 mm storio. Priešingai nei daugumos SSD, Vector korpusas pagamintas iš plieno. Atrodo, OCZ Vector patikimumu pasirūpino ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės.

Vector varomas naujojo Indilinx Barefoot 3 kontrolerio. Naudojama IMFT gamybos sinchroninė MLC NAND atmintis bei 1GB Micron gamybos spartinančiosios atminties. Ant valdiklio uždėtas termopadas, padedantis perduoti išskleidžiamą šilumą į plieninį korpusą. Vector turi standartinę SATA3 jungtį.

Indilinx Barefoot 3 valdiklis sukurtas ARM Cortex procesoriaus pagrindu. Barefoot 3 palaiko ONFI sąsajos ir Toggle-Mode tipo NAND aštuonių kanalų atmintį bei DDR2/DDR3 spartinančiąją atmintį.

Vector naudojama IMFT (Intel-Micron Flash Technologies) 25 nm gamybos proceso sinchroninė MLC NAND atmintis.

Vector 256GB turi porą Micron 512MB DDR3 800 MHz spartinančiosios atminties lustų.

Programinė įranga

OCZ Toolbox programinė įranga turi svarbiausias SSD valdymo funkcijas – mikroprogramos atnaujinimą, duomenų išvalymą, S.M.A.R.T. duomenų parodymą. Programai trūksta OS optimizavimo įrankių.

žvilgsnis

Games.lt
Testavimo metodika

SSD testuojami atliekant tiek sintetinius, tiek realaus naudojimo testus. Visi testai atlikti šviežiai instaliuotoje Windows 7 64-bit OS su atnaujinimais ir specifiniais SSD nustatymais. Naudojamos Intel RST 12.6.0.1028 tvarkyklės. Testavimo metu išjungtos visos pašalinės programos.

Sintetiniai testai:
AS SSD Benchmark
CrystalDiskMark
ATTO Disk Benchmark
PCMark 7

Realaus naudojimo testai:
Failų kopijavimas
Programos, žaidimo instaliavimas, žaidimo atnaujinimas
OS krovimas, žaidimo krovimas
Antivirusinės skanavimas
Archyvo išskleidimas
Photoshop testas

Testavimo sistema:
CPU: Intel Core i5 2500K @ 4.0 GHz
MB:  Gigabyte GA-Z68A-D3
VGA: MSI GeForce GTX 460 768MB Cyclone OC
RAM: Patriot 2x4GB DDR3 1600MHz 9-9-9-24 HS @ 1.5V
SSD: Transcend SSD720 128GB, Samsung 830 256GB
PSU:  Seasonic S12II-620 Bronze 620W

Games.lt
ATTO Disk Benchmark

ATTO yra pasenusi, bet viena plačiausiai naudojamų programų. Būtent ATTO dėka išgautus rezultatus dauguma gamintojų nurodo kaip maksimalius SSD greičius.

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark yra dar viena plačiai naudojama talpyklų testavimo sistema. Ji leidžia testuoti tiek naudojant spūdžius, tiek ir nespūdžius duomenis.

Games.lt

AS SSD

Pirmame AS SSD teste ištestuojami sintetiniai greičiai naudojant nespūdžius duomenis bei pasiekties laikas. Antrame teste simuliuojamas skirtingo dydžio failų kopijavimas.

Games.lt

PCMark

PCMark 7 yra gerai entuziastams pažįstamos Futuremark kompanijos testas, skirtas testuoti bendram kompiuterio našumui. Atliekame kaupiklių testą, kuriame simuliuojama kasdienio naudojimo apkrova. Testą atlikome du kartus. Pirmą karą paprastai, antrą kartą – užpildžius 75% visos SSD talpos.

Games.lt
Failų kopijavimas

SSD greitis paprastai kinta priklausomai nuo duomenų suspaudimo bei failų dydžių, tad atliekame kelis kopijavimo testus. SSD viduje kopijuojami du dideli 1.3 ir 4.7 GB dydžio archyvai ir didelis kiekis JPG nuotraukų, ZIP archyvų bei programos instaliaciniai failai.

Išskleidimas

Naudojant 7-Zip programą išskleidžiami du dideli (1.3 GB ir 4.7 GB) 7z archyvai bei 430 mažų ZIP archyvų.

Games.lt
Krovimo laikas

Matuojamas Windows 7 krovimo iki darbalaukio ir Crysis lygio krovimo laikas.

Failų skanavimas

Antivirusine nuskanuojamas 6.5 GB dydžio aplankas su įvairiais failais.

Games.lt

Instaliavimas

Instaliavimo testuose instaliuojame Adobe Photoshop CS6 ir Battlefield Bad Company 2.

Atnaujinimas

Iki naujausios R11 versijos antaujinamas instaliavimo testo metu instaliuotas Battlefield: Bad Company 2 žaidimas.

Photoshop redagavimas

Adobe Photoshop CS6 programa redaguojama milžiniška, 58MP rezoliucijos nuotrauka.

Games.lt
Verdiktas


Privalumai:
+ didelis našumas
+ 5 metų garantija
+ tvirtas metalinis korpusas
+ komplektacija

Trūkumai:
– nepakenktų pigesnė alternatyvi komplektacija be Acronis True Image HD programinės įrangos ir 3.5″ adapterio

Vector yra didelis OCZ žingsnis į priekį. Vector siūlo didelį našumą praktiškai visuose testuose. Nedaug, bet aplenkia senąjį Samsung 830. Naujasis Indilinx Barefoot 3 kontroleris rodo didelį našumą dirbant tiek su spūdžiais, tiek ir nespūdžiais duomenimis, o PCMark 7 rezultatai užpildžius 75% disko talpos net padidėja. 5 metų garantija rodo OCZ pasitikėjimą savo gaminiu, o tvirtas metalinis korpusas padidina fizinį patvarumą. Tačiau ar iš tikrųjų Vector yra patikimesnis už savo pirmtakus, parodys tik  laikas. Vector 256GB kaina yra nemaža, apie 800 litų, bet to ir reikėtų tikėtis iš aukštos klasės gaminio. Vertės prideda į komplektaciją įeinanti Acronis True Image HD licenzija ir galimybė nemokamai gauti Far Cry 3 kodą. Nors pigesnė versija be Acronis True Image HD ir 3.5″ adapterio nepakenktų – ne visiems reikalingi minėti priedai. Turint visa tai galvoje, jei ieškote greito ir galimai patikimo SSD, Vector šiuo metu turėtų būti vienas iš kelių pagrindinių kandidatų.

Games.lt