Jaunutė, vos dvejus metus dirbanti Izraelio kompanija „Matteris“ pranešė dirbanti ties nauju holografinių diskų formatu.

„Matteris“ kuriamų diskų talpa turėtų būti 20-40x kartų didesnė nei „Blu-ray“. Į vieną standartinio CD dydžio diską kompanija planuoja sugrūsti bent vieną terabaitą duomenų.

Tai ne pirmasis holografinių laikmenų projektas, bet nuo ankstesnių jis skiriasi tuo, kad naudojamos nano technologijos – duomenų ląstelės rikiuojamos atomų lygmenyje. Žvelgiant į tolimą ateitį tokia technologija perspektyvesnė.

„Matteris“ atstovo teigimu, nano technologijų naudojimas įgalina ne tik didinti talpą, bet ir tiesiogiai įtakoti patikimumą, nuskaitymo spartą. Kuriamų 1 TB talpos holografinių diskų nuskaitymo sparta gali siekti net 1 Gbps, kas atveria jiems kelią į didelius duomenų saugojimo masyvus, kuriuose svarbu ne tik talpa, bet ir greitis.

Kalbėti apie „Matteris“ holografinių laikmenų pasirodymą dar tikrai per anksti. Jos vis dar kuriamos. Neaišku ir tai, ar duomenų saugojimo ateitis priklauso būtent holografiniams diskams.