Apžvalga iš žurnalo PC Gamer 2009/03. Teksto autorius: Raw

Anime perdaug populiarus, kad jį ignoruotų ne japonai. Šįkart teismui turime X-Blades, anime stiliaus žaidimą, paruoštą Rusijoje. Apšilti ir klaidoms išgaudyti (nors neatrodo, kad visos problemos išspręstos) šis žaidimas, pavadintas Oniblade, Rusijoje vien rusų kalba pasirodė gerokai anksčiau. Dar buvo Xbox360 ir PS3 versijos, tačiau tai iš kitos operos…

Pagrindinė herojė Ayumi, narsi kovotoja ir lobių ieškotoja (be to, itin patrauklios išvaizdos), surado artefaktų žemėlapį, kuriuo tiesiog negali nepasinaudoti. Ji dirba viena – narsuoliams pagalbininkų nereikia. Ir dalintis laimikiu tada neturi… Bet pagalbininkai atsiranda ir neprašyti…

Ayumi ginkluota tokiais ginklais, kurie artimoje kovoje tarnauja kaip kardas, o tolimoje – kaip pistoletas. Kovos šokyje Ayumi sukasi greit ir žaviai, kardai brėžia ugnines linijas su nusitęsiančiais pėdsakais. Ji pasiutusiai šokinėja, plaikstosi ilgais plaukais, naudoja žaidimo metu išmokstamus naujus triukus, kuriuos perka už surinktas sielas (tam turi būti užpildyta įniršio skalė), taško priešus į gabalus ir veržiasi link artefaktų. Užmerktomis akimis praleiskime tai, kaip tokia trapi mergaitė (dar praktiškai be drabužių) neturi net įbrėžimo. Tiesiog žanras ne tas.

Priešai užplūsta bangomis. Tai gali būti žeme vaikštantys trikojai krabai, galapagos ar pango. Tačiau oras taip pat nesaugi terpė – pasirodo vaiduokliai ar šešiasparniai laumžirgiai. Neapsieinama ir be bosų. Vienas keistai primena Black&White vilką…

Kovos, deja, kartais užsitęsia. Monstrų minia nesibaigia, nors jau visiems aišku, kad šiam kartui būtų gana.

Ayumi kelis sykius kelia savo kovos technikos meistriškumą atskirose kategorijose. Tai artimoji kova, puolimas atliekant šuolį ir tolimasis puolimas. Kad būtų dar įdomiau, narsioji mergaitė naudoja ir magiją (aukščiau pavadintą triukais). Pasitobulinusi ji gali leisti žaibus, ugnies kamuolius ar ledo strėles, sukelti žemės drebėjimą.

Tokie spec. sugebėjimai skirstomi į tamsiuosius ir šviesiuosius. Nuo to, kokią magiją Ayumi naudos, kaip skinsis kelią link tikslo, priklauso žaidimo pabaiga.

Žaidimo pasaulis, kaip įprasta „pieštiems“ žaidimams, labai spalvingas, yra net apie 40 įsimintinų skirtingų vietovių: nuo ugninės Mirties arenos iki kalnuoto Didžiųjų Vartų peizažo. Vaizdo intarpai pademonstruos sulėtinto laiko ar išblukusio vaizdo efektus. Po ištyrinėtus žemėlapius vėliau taip pat įmanoma vaikščioti. Arba bėgioti.

Herojės balsas jaunas, palyginti su jos išvaizda, ir pakankamai įtaigus. Muzika galbūt tinkanti veržlioms anime stiliaus kovoms, tačiau greit įgrysta.

Valdymas kartais trukdo. Jis nėra visai blogas, tačiau kai valdymas – trečiojo asmens, nesklandumų dėl kameros iškyla ne taip jau retai: tai herojė užstoja ką nereikia, tai išvis sudėtinga pažiūrėti į norimą tašką. Ayumi judėjimas kelia problemų nedidelėje erdvėje.

X-Blade be kalbų pirmiausia patiks dėl anime pamišusiems žaidėjams. Spalvingas ir veržlus hack&slash pasaulis gali įtraukti intensyvių kovų mėgėjus. Gera proga merginoms atsiteisti už viską. Siūlyčiau žaisti su pertraukomis.